Nopa Nordic støtter Annegrethe Skolens indsats for børn og familier i Gambia

Dec 20, 2023

På knap 20 år har en forening af danske frivillige skabt en skole for 390 elever i Gambia. Vi er glade for at kunne støtte skolen ved at betale for morgenmad og frokost til alle elever, for en forebyggende hygiejneindsats og for en aftenskole for mødre til elever på skolen.

– Det er en kæmpe, kæmpe, kæmpe hjælp for os. Nopa Nordics donation dækker en stor del af vores samlede budget, og det betyder, at vi kan udvikle skolen, så den spiller en større og mere aktiv rolle i lokalområdet …

Hos Nopa Nordic er vi drevet af en passion for, at vores produkter gør en positiv forskel i verden, og vi elsker, når vi møder andre, der har en tilsvarende passion.

Det gælder vores mange gode kolleger. Det gælder kunder og samarbejdspartnere. Og det gælder de frivillige bag Annegrethe Skolen i Gambia – som formanden Birgitte Lind Nielsen, der står bag citatet herover.

Blandt andet derfor har vi netop støttet Annegrethe Skolen med både en engangsdonation og et fast årligt beløb i de kommende år.

– Vi er virkeligt imponerede af Annegrethe Skolen. Det er fantastisk, hvad der er bygget op, og det er endnu mere fantastisk, at det er sket på frivillig basis, fortæller Mette Kolling Rothmann, der er CCO i Nopa Nordic, og fortsætter:

– Ligesom Nopa Nordic har Annegrethe Skolen et stort fokus på verdensmålene og på, hvordan det, man gør, skaber ringe i vandet. Det handler ikke kun om skolen men også om lokalsamfundet, og det gjorde vores beslutning om at støtte meget nem.

Pengene går til aktiviteter, ikke administration

Folkene bag Annegrethe Skolen har på mindre end 20 år skabt en skole, som i dag tæller 390 elever og dækker hele vejen fra børnehaveskole til 9. klasse.

I et land, hvor den gennemsnitlige voksne person har gået i skole i 4,6 år – mod 13 år herhjemme – er det noget, der gør en forskel. Både for eleverne, familierne og landsbyen.

Og det hele er altså baseret på frivillig arbejdskraft, muligheden for at være sponsor for et barn samt støtte som den, vi nu giver – og naturligvis dygtige ansatte på skolen i Vestafrika.

– Vi valgte Annegrethe Skolen, fordi vi var bekymrede for effekten af andre velgørenhedsprojekter, hvor en stor del af de indsamlede midler går til administration i Danmark og i udlandet. Hos Annegrethe Skolen går alle pengene direkte til de konkrete aktiviteter, vi støtter, fastslår Henrik Karup Jørgensen, CEO i Nopa Nordic.

Vi støtter mad, hygiejne og en aftenskole

Vores støtte går til tre meget konkrete projekter.

For det første har vi sagt ja til fuldt ud at finansiere den årlige udgift til morgenmad og frokost for alle skolens elever. Også i de kommende år.

For det andet støtter vi en forebyggende indsats omkring håndhygiejne, toiletforhold, mundhygiejne og køkkenhygiejne.

Og for det tredje giver vi penge til at etablere en aftenskole for mødre til eleverne, hvor de lærer at sy eksempelvis skoleuniformer og menstruationsbind, der kan genbruges.

– Det er tre projekter, der kan have stor betydning for den enkelte elev. Du kan ikke lære noget, hvis du er sulten. Du kan ikke lære noget, hvis du er syg. Og du kan heller ikke lære noget, hvis du har menstruation og er tvunget til at blive hjemme, fordi du ikke har menstruationsbind, forklarer Mette Kolling Rothmann og bemærker, at aftenskolen også har stor betydning for mødrene selv.

Giver Annegrethe Skolen nye muligheder

Aftenskolens værdi for mødrene bekræftes af Peter Nielsen, der er medlem af Annegrethe Skolens bestyrelse og i 2011 – sammen med sin hustru Thine, bror Jens og svigerinde Birgitte – overtog Annegrethe Skolen fra stifteren, Anne Grethe Madsen.

– Mange af kvinderne er hårdt spændt for, og det at kunne komme hjemmefra og prøve noget andet, kan både udvikle dem i nye retninger og bare være et pusterum i hverdagen, fortæller Peter Nielsen, inden bestyrelsesformanden Birgitte Lind Nielsen igen understreger, at støtten fra Nopa Nordic har stor betydning for skolen:

– Indtil nu er udgiften til skolemad blevet dækket af pengene fra dem, der sponserer et barn på skolen. Nu får vi både frigjort penge til andre projekter og til at sørge for, at der eksempelvis kan komme kylling eller oksekød på menuen en gang om ugen, for mange i Gambia får for lidt protein i kosten. Det er vidunderligt at kunne gøre det uden at skulle søge ekstra penge.

Medarbejder skabte kontakten

Kontakten til Annegrethe Skolen blev skabt gennem en af Nopa Nordics medarbejdere, strategisk indkøber Anne-Mette Lee Hjorth.

Hendes svigerinde driver et tandlægeprojekt i Gambia og har gennem flere år været tilknyttet Annegrethe Skolen. Anne-Mette er derfor også selv sponsor for et barn på skolen, ligesom hun har besøgt skolen af flere omgange, senest i oktober 2023 (hvor billederne på denne side er fra).

– Jeg er selvfølgelig begejstret for, at min arbejdsplads har lyst til at støtte op om noget, jeg også støtter. Det er virkelig stort, siger Anne-Mette Lee Hjorth, som i Gambia selv har fået syn for, hvad indsatsen betyder.

For det er ikke nødvendigvis et valg mellem Annegrethe Skolen og en anden skole i byen. Det er et valg mellem Annegrethe Skolen eller ingen skole.

Fakta om Annegrethe Skolen

· Annegrethe Skolen er en privatskole i byen Gunjur i Gambia

· Annegrethe Skolen drives af frivillige kræfter i Danmark, og det er gratis for eleverne at gå på skolen

· Annegrethe Skolen samarbejder med Hjørring Private Realskole, der blandt andet følger op på, om skolen lever op til læringsmål

· Annegrethe Skolen blev startet af Anne Grethe Madsen i 2006, og den første skole havde plads til 60-70 elever

· I 2011 blev skolen udvidet til ca. 130 elever, og samme år overdrog Anne Grethe Madsen skolen som en gave til brødrene Jens og Peter Nielsen, der var blevet involveret i projektet

· I 2013 blev ejerskabet af Annegrethe Skolen omdannet til en forening

· I 2014-15 blev skolen udvidet endnu engang, så der var plads til 300 elever

· I 2018 igangsatte Annegrethe Skolen endnu en udvidelse, og i dag er der plads til 390 elever – og skolen er gået fra at dække de første 4 års skolegang (Nursery School) til at dække til og med 9. klasse.

Se mere på www.annegretheskolen.dk

Written By Nopa Nordic Allison

Related Posts