Brug 5 minutter på at få ren besked om miljømærkerne

Mar 3, 2021

Svaner, blomster, kranse og alle de andre…

Har du også svært ved at kende forskel på alle de forskellige miljømærkninger og hvilke varegrupper, de tilhører? Tag med på en hurtig rundtur og bliv klædt bedre på til næste gang du står i supermarkedet og skal handle vaskemidler, rengøringsprodukter, opvaskemidler eller produkter til den personlige pleje.

Svanemærket
Svanen er det officielle nordiske miljømærke for alle produkter, som ikke er fødevarer. Det betyder, at du kan finde Svanemærket på produkter, services og tryksager, lige fra bilvaskehaller og brændeovne til kompostbeholdere og kontormaskiner. Svanemærket bruges primært i de nordiske lande; Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island og er både garantien for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, OG at produktet virker. Det enkelte produkt funktionstestes for netop at sikre, at effekten er i top. Svanen er dermed din garanti for skrappe miljøkrav, skrappe krav til kemikalier, kontinuerlig stramning af krav, certificering og kontrol – og effekt.

Svanemærket blev stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989 og er sammen med EU-blomsten Danmarks officielle miljømærker. Begge miljømærker har fokus på det pågældende emne fra idé til færdigt produkt med mennesker, miljø og jordens ressourcer som omdrejningspunkt.

Ecocert
Ecocert er et fransk mærke for naturlige eller økologiske produkter og kan ses på produkter fra hele verden herunder fødevarer, tøj, kosmetik, plejeprodukter og rengøringsmidler. Ecocert har fokus på fair trade og bæredygtighed og er mærket i to varianter; Ecocert (Organic cosmetics) og Ecocert (Natural detergent). For begge mærker gælder det, at højest 5 procent af ingredienserne må være syntetiske.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at naturlige stoffer ikke er garanteret uproblematiske, og at Ecocert derfor ikke er din fulde garanti for, at der ikke kan være ingredienser i produktet, som kan være belastende for miljø og/eller mennesker. Tjek derfor varedeklarationen på produktet.

Ecocert blev indført i 2003 og støtter mere end 1.000 virksomheder gennem deres certificeringsprocesser.

Ecocert er isoleret set ikke garanti for effektiviteten af produktet. Derfor kombinerer vi hos Nopa Nordic Ecocert med Svanemærket, hvor alle produkter funktionstestes. Derved sikrer vi, at miljø og effektivitet går hånd i hånd.

EU-Blomsten (EU Ecolabel)
EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke, som anvendes i alle EU-lande. Blomsten repræsenterer – ligesom Svanemærket – alle produkter, der ikke kan spises, lige fra maling og madrasser til vandrehjem og vaskemidler. Her er du også sikker på, at det enkelte produkt er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at produktet er af høj kvalitet, og at det tager hensyn til din sundhed. Du er samtidigt sikret, at produktet virker, da alle produkter med EU-Blomsten gennemgår relevante funktionstests.

Blomsten blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen og er sammen med Svanen Danmarks officielle miljømærker.

Den blå krans
Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks allergimærke, som samtidigt er det internationale allergimærke i mere end 25% af verden. Den blå krans har fokus på hudallergi og findes på ca. 1.200 produkter i Danmark inden for personlig pleje, makeup, vaske- og rengøringsmidler, bleer, vådservietter, maling og plejeprodukter til dyr. Når du vælger produkter med Den blå krans, nedsætter du risikoen for allergier som kontaktallergi, eksem og irritation, idet det enkelte produkt ikke indeholder fx farvestoffer og produktsminke.

Den blå krans blev grundlagt i Danmark i 1980’erne af patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

Vegan Society
Vegan-mærket er kendt over hele verdenen og findes på mere end 22.000 produkter. Med Vegan-mærket er du garanteret, at ingen af ingredienserne er af animalsk oprindelse. Derudover er ingen af produkterne udviklet med brug af dyreforsøg.

Asthma Allergy Nordic
Asthma Allergy Nordic er et nyt fælles nordisk mærke lanceret af De nordiske Astma-og Allergiforbund i fællesskab. Mærket ses allerede på en række produkter og vil med tiden udfase Den blå krans, der findes i 50 lande verden over. Målet med ét samlet mærke er at gøre det nemmere for forbrugeren at orientere sig om allergivenlige produkter både i sit eget land, men også i udlandet.

Er du i tvivl om, hvorvidt produktet du står med i hænderne er det bedste for dig, din familie og for miljøet – så kig på etiketten efter et eller flere af de officielle miljømærker.

Written By admin

Related Posts