Enzymer

Jun 7, 2021

Enzymer er et ord, der for mange vækker mest genklang i forbindelse med tandpasta: ”Tandpasta med ekstra enzymer er godt!” Men hvad er enzymer i grunden for nogle størrelser, og hvilken effekt har de?

Kigger vi helt overordnet, er et enzym en katalysator – et specifikt stof, der øger hastigheden på en kemisk reaktion.

I kroppen har vi eksempelvis masser af forskellige enzymer, der har forskellige funktioner såsom at nedbryde maden, så næringsstoffer kan optages i kroppen eller hjælpe til med nedbrydningen og opbygningen af kroppens celler. Enzymerne har navne alt efter deres funktion, og som mennesker kan vi ikke overleve uden enzymer, da de får kroppens kemiske reaktioner til at foregå meget hurtigere, end hvis de ikke var tilstede.

Vask det væk!
Den øgede hastighed gælder også i husholdningsprodukter som rengøringsmidler og vaskemidler. Her bruges enzymerne til at øge hastigheden på biokemiske reaktioner, som f.eks. når lille Bertram har spildt is på trøjen, og der sidder en plet tilbage – der er det enzymerne, som nedbryder pletten og får den til at forsvinde.

Der findes en lang række af enzymer i rengørings- og vaskemidler, som er delt op i disse grupper:

  • Protease tager sig af proteinholdige pletter som kødsaft, æg, græs, blod og mejeriprodukter.
  • Amylase nedbryder stivelsesholdige pletter som pasta, sovs, babymad, mel, kartoffel osv.
  • Lipase klarer de fedtholdige ting som smør, madolie og kosmetik.
  • Mannanase nedbryder pletter fra bl.a. is og dressing.
  • Cellulase sørger for at nedbryde tøjets små, løse fibre, så tøjet ser nyt ud i længere tid.
  • Pectate lyase nedbryder pektin som findes naturligt eller tilsat i en lang række levnedsmidler indeholdende frugt og bær. Ved at nedbryde pektinen kan en lang række pletter fra frugt og bær fjernes.
  • Enzymer er med andre ord med til at sikre, at rengøring og tøjvask er så effektivt som muligt.

Er enzymer farlige?
Nej, ikke i de koncentrationer som findes i vaskemidler. Kigger vi på enzymer i vaskemidler, kan selv små mængder enzymer erstatte store mængder af andre kemikalier. Derfor er enzymer et miljømæssigt godt og bæredygtigt valg.

Er du i tvivl, om det produkt du står med i hænderne, er det bedste for dig, din familie og for miljøet – så kig på etiketten efter et eller flere af de officielle miljømærker.

Written By admin

Related Posts