Hvad betyder ordene på etiketten?

May 22, 2021

Sodium Chloride, Optisk hvidt, LAS m.fl. Bliver du også forvirret, når du kigger på etiketten på et af dine husholdningsprodukter eller produkter til personlig pleje? Der står en masse ord, men hvad betyder ordene egentligt? Og hvad skal vi være særligt opmærksomme på i forhold til allergier? Vi giver dig en rask rundtur, så du er bedre klædt på, næste gang du står med et produkt i hånden.

Allergener:
Allergener er i korte træk stoffer, der kan forårsage allergi – noget vi alle gerne vil undgå. Ordet – og her kommer det, der kan skabe forvirring – bruges som fællesbetegnelse for mange vidt forskellige stoffer, som på forskellig vis kan være potentielt allergifremkaldende. Ordet anvendes dog mest om parfumestoffer.

Konserveringsmidler:
Hvad er det egentligt? Konserveringsmidler bruges til at forhindre mikrobiologisk vækst – altså gær, skikkel eller bakterier – i et produkt, som kan være alt fra mad til rengøringsmidler, kosmetik og maling. Konserveringsmidler er biologisk aktive og kan derfor give allergi, men det er dog meget forskelligt, i hvor høj grad de gør det.

LAS:
LAS betyder Lineære AlkylbenzenSulfonater og er et syntetisk overfladeaktivt stof eller en tensid, som nedsætter overfladespændingen i fx vaskepulvere. På grund af en dårlig biologisk nedbrydning kan LAS ikke bruges i svanemærkede produkter.

Optisk hvidt:
Optisk hvidt bruges i vaskepulvere og er et stof, der binder sig til tekstilet og får det til at fremstå mere hvidt og klart. Optisk hvidt er dårligt for miljøet og er unødvendig kemi i forhold til astma og allergier.

Parabener:
Parabener er konserveringsmidler, der har været anvendt i mange år. De er blandt de konserveringsmidler, der har mindst potentiale for at forårsage allergi. Parabener har været mistænkt for at være hormonforstyrrende og har deraf et meget dårligt rygte, som hænger ved, om end der ikke længere er grund til bekymring, idet fx Methyl- og ethylparabener er blevet frikendt og de øvrige regulerede.

Polyethylen:
Polyethylener er den mest anvendte plasttype, der kommer i mange varianter og til mange formål. Nogle plasttyper er stive, imens andre er mere bøjelige. Se mere på: https://plast.dk/det-store-plastleksikon/polyethylen/. Nogle polyethylener anvendes f.eks. som skrubbekorn i personlige plejeprodukter.

Sodium Chloride:
På trods af det lange – og måske lettere giftige navn – er Sodium Chloride noget så simpelt som… salt.

Der er ikke noget at sige til, at forvirringen kan være stor med mange ord og betegnelser at forholde sig til, men er du i tvivl, om det produkt du står med i hænderne, er det bedste for dig, din familie og for miljøet – så er vores råd til dig at kigge på etiketten efter et eller flere af de officielle miljømærker.

Written By admin

Related Posts